7th Class English(jasmine) - Chapter-4 Animals Birds and Dr Dolittle All Question With Answer
↓ Question & Answer ↓
I. Select the right answer and fill in the blanks
The Cat’s-food-Man suggests to Doctor Dolittle that he should become an animal doctor because he believes that Dolittle ________.
1. earns less fee by treating human patients
2. enjoys the company of animals as they speak less
3. dislikes spending time with human patients
4. knows more about animals than the local veterinarians
Answer:
4. knows more about animals than the local veterinarians.
Doctor Dolittle reacts to Polynesia’s information about animal languages with both excitement and ________ (certainty/curiosity). He rushes to ________ (write/ memorise) the bird words she provides and is interested in learning more.
Answer:
Curiosity, write
Answer:
Yes, Dr. Dolittle would be a famous as an animal doctor. He understood animals well. And after learning their language it would become easy to treat them. As birds flew all over the world they would spread this news globally.
I. What became a common sight in Puddleby after Doctor Dolittle started treating animals? 1. Humans talking to farm animals 2. Farm animals wearing glasses 3. Farm animals learning bird language 4. Birds riding atop farm animals
Answer:
2. Farm animals wearing glasses.
Answer:
Dr. Dolittle would definitely face many challenges if more animals come‘to him. First, he may have to spend more time checking each animal. He has to learn many more languages to cure the patients. He may also face space problems for their treatment.

Answer:
I. Read the extracts given below and answer the questions that follow.
1.
“If I say, ‘Polly wants a cracker’, you understand me. But hear this: Ka-ka oi-ee, fee-fee?”
“Good Gracious!” cried the Doctor. “What does that mean?” “That means, ‘Is the porridge hot yet?’—in bird language.”
“My! You don’t say so!” said the Doctor. “You never talked that way to me before.”
“What would have been the good?” said Polynesia, dusting some cracker crumbs off her left wing. “You wouldn’t have understood me if I had.”
(i) Why had Polynesia never used bird language with the Doctor earlier?
Answer:
Polynesia had never used bird language with the Doctor, as she knew the Doctor would not understand her language
(ii) Identify whether the following statement is true or false.
Polynesia had been munching on a food item while talking to Doctor Dolittle.
Answer:
False
(iii) How did Doctor Dolittle feel according: to the extract?
A. anxious
B. surprised
C. angry
D. relaxed
Answer:
B. surprised
“I would like a pair like your: said the horse—“only green. They keep the Sun out of my eyes while I ploughing the field.”
“Certainly,” sa the Doctor. “Green ones you shall have”
“You know, the trouble is, Sir,” said the plough horse as the Doctor opened the front door to let him out—“the
trouble is that anybody thinks he can doctor animals—just because the animals don’t complain. As a matter of fact,
it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor.”
(i) Choose a word from the extract to complete the analogy.
digging: flower bed:: ______________: field
Answer:
ploughing
(ii) Choose the correct word to complete the sentence.
Doctor Dolittle’s attitude in the extract is ______________.
A. respectful
B. sentimental
C. understanding
D. careful
Answer:
C. understanding
(iii) Complete the sentence with an appropriate reason.
Based on the extract, we can conclude that doctors take animals for granted because ______________.
Answer:
they don’t try to understand the animal’s actual pain as they are unaware of their language.
They give different medicines, few times, which do not cure the animals.
(iv) Do you agree with the concluding sentence of the extract?
Why/why not?
Answer:
Yes, I agree ‘it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor’. Only an intelligent and caring person like Dr. Dolittle can understand their language. Moreover, he had lots of love and attachment towards animals.
Question 1.
How can we say that Polynesia was a good trainer of animal language?
Answer:
We can say that Polynesia was a good trainer because she patiently explained the different languages of animals to the doctor, one by one. For instance, she told him that parrots have two languages. That afternoon, while it was raining outside, she sat at the kitchen table and taught him the A, B, C of the birds’ language.
Question 2.
Explain how Doctor Dolittle gave equal and individual attention to each animal who came to him for treatment.
Answer:
Doctor Dolittle was a caring and understanding doctor. He listened to the animals who came to him for treatment. When they told him their exact problem and the location of their pain, he listened patiently. He gave proper time to each animal and treated them according to their ailment. Everyone was cured and left happily.
Question 3.
How doesthe parrot’s advice highlight the importance of listening to different Ways?
Answer:
After the cat-food-man left advising Dr. Dolittle to become an animal doctor, his pet parrot, Polynesia, advised him the same. She told him that those humans who did not give him much regard, would soon realise that he was the best animal doctor. The parrot also cleared his doubt that the other animal doctors were not as good. He listened to the parrot when she taught him animal languages, which helped him become a famous animal doctor. This shows sometimes listening to different view points is beneficial.
Question 4.
State the qualities of Doctor Dolittle made him famous among the animals?
Answer:
Doctor Dolittle became famous among the animals because he was a caring, understanding and was able to understand their language. He listened carefully to the animals about their exact problems and the location of their pain. He gave proper time to each animal and treated them according to their ailments. When the plough horse told him he had a sight problem and needed green glasses to protect his eyes from the sun, the doctor gave him spectacles. Secondly he could talk with other animals in their language. So, with these type of qualities Doctor Dolittle became famous.
Question 5.
What changes do you think would happen in the world if people suddenly gained the ability like Doctor Dolittle, to understand and communicate with animals?
Answer:
The world could become a better place for animals. They could be given exact treatment as per their problem. Time and life could be saved. Moreover, animals could perform more tasks given by humans.
Cat’s-food-Man, bird language, flwerpots
Are all the words that are combined to form another word written the same way?
Compound words are formed by combining two words of different parts of speech to create a new word that has an entirely new meaning. They are of three types─hyphenated (Cat’s-food-Man), open compound words (bird language) and closed compound words (flwerpots).
Complete the following table correctly by choosing words from the box given below. An example has been done for you.
Answer: